Dzień 1.
Grupa projektowa z Erasmusa rozpoczęła dziś (25.03.) dwudniowe warsztaty terenowe w ekologicznym gospodarstwie- Juchowo Farm/k.Szczecinka. Podczas pierwszego dnia odbyło się seminarium przeprowadzone przez Pana Rafała Borkowskiego nt. ekologicznego wykorzystywania gleb. Następnie odbyliśmy wizytację po obiekcie, gdzie mieliśmy okazję zapoznać się z infrastrukturą gospodarstwa a także poznaliśmy historię powstania jednego z niewielu gospodarstw prowadzonych metodą biodynamiczną w Polsce. Młodzież uczestniczyła także w warsztatach przygotowawczych, które przeprowadził Pan Jakub Prus. Omówiono w trakcie nich zasady dotyczące praktyki zagranicznej, a także przedstawiono cenne wskazówki, jak należy odpowiednio się przygotować do takiego wyjazdu.
W trakcie warsztatów pojawiało się dużo interesujących pytań, które były kluczowe dla tego spotkania.
Miłym akcentem tutejszego pobytu były przygotowane poczęstunki, dzięki którym mogliśmy zasmakować tutejszych produktów i dań.
Dzień 2.
Już dziś kończy się nasza wizyta w Juchowie. Poranek przywitał nas piękną, słoneczną pogodą i przepysznym śniadaniem.
Zajęcia rozpoczęliśmy od obejrzenia filmów promujących region i miasto naszego pobytu we Włoszech. Następnie omówiliśmy tradycyjne dania włoskie oraz rozegraliśmy grę strategiczną, której zadaniem było budowanie zaufania i współdziałania w zespole rówieśniczym.
Te dwa dni minęły szybko, wracamy z miłymi wspomnieniami i z dużą doza optymizmu, którego na pewno nam nie zabraknie podczas wyjazdu na praktyki.
Dziękujemy serdecznie za gościnność w Fundacji Juchowo Farm.