Piętnastoosobowa grupa uczniów z Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyła w dniach 2-3 lutego w warsztatach gastronomiczno-hotelarskich.
Warsztaty miały charakter wyjazdowy i odbyły się w czterogwiazdkowym Centrum konferencyjno-wypoczynkowym Country Park „Pod Gajem”. To niezwykle klimatyczne miejsce kilkanaście kilometrów od Poznania zachwyciło nas sympatyczną obsługą, trzaskającym w kominku ogniem i pięknym otoczeniem.
Pod czujnym okiem autorytetów w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa młodzież przygotowała lunch (wtedy jeszcze uczniowie nie wiedzieli, że to była zaledwie rozgrzewka). Po posiłku czekało na nich prawdziwe wyzwanie – przygotowanie wykwintnej kolacji dla siebie, organizatorów i zaproszonych gości.
To była prawdziwa kulinarna uczta. Zupa jarzynowa, kopytka, placki ziemniaczane, ziemniaki z gzikiem oraz boczkiem, kaczka pieczona, gołąbki jarskie z kaszą gryczaną, pampuchy, śliwki pod kruszonką, zrazy wołowe. Kulinarna rozpusta!
Zwieńczeniem uroczystej kolacji był przepyszny tort-niespodzianka dla jednej z uczestniczek warsztatów, która w tym dniu obchodziła swoje osiemnaste urodziny. Były kwiaty, prezent i łzy wzruszenia.
Atrakcją drugiego dnia była wizyta w City Park Hotel & Residence. To miasteczko w centrum Poznania składające się z pięciogwiazdkowego hotelu, bogatego zaplecza kulinarnego oraz Wellness i City Garden SPA. Po hotelu oprowadził nas sympatyczny concierge, który przybliżył nam ofertę obiektu. Odwiedziliśmy także cukiernię Cappuccina. Tam delektowaliśmy się smakowitymi deserami oraz aromatyczną kawą.
Serdecznie dziękujemy sponsorom i organizatorom wyjazdu Panu Wiesławowi Janowi Prusieckiemu, właścicielowi City Park Hotel & Residence i Country Park Pod Gajem oraz Panu Markowi Buzanowskiemu, właścicielowi PulsArt. Materiały reklamowe za zaangażowanie w rozwój kompetencji zawodowych młodych adeptów sztuki kulinarnej i hotelarstwa oraz fantastycznie spędzony czas.