Uzyskany tytuł zawodowy: Technik hotelarstwa
Absolwent po ukończeniu nauki nabędzie umiejętności w zakresie:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Po ukończeniu kierunku szkoły absolwent może podjąć pracę w:
- hotelach i pensjonatach
- ośrodkach wypoczynkowych
- zakładach uzdrowiskowych
- gospodarstwach agroturystycznych
- biurach i agencjach turystycznych
- ośrodkach informacji turystycznej
- branżowych organizacjach, fundacjach i stowarzyszeniach
- organach administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
W trakcje nauki uczniowie zdają egzamin organizowany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną z następujących kwalifikacji:
- T.11. Planowanie i realizacja usług w recepcji
- T.12. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Do egzaminu z kwalifikacji przygotowują przedmioty:
- działalność recepcji
- podstawy hotelarstwa,
- usługi dodatkowe w hotelu,
- organizacja pracy służby pięter,
- marketing usług hotelarskich
- prowadzenie działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego,
- język obcy zawodowy.
Praktykę zawodową uczniowie odbywają w klasie II i III w wymiarze 4 tygodni w obiektach hotelarskich i renomowanych hotelach np.:
- Aquarius*****Kołobrzeg,
- Amber Baltic****Międzyzdroje,
- Radisson BLU**** Szczecin,
- Arka Medical SPA***** Kołobrzeg