Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód o niewyczerpanych potrzebach, doskonale odnajdujący się na rynku pracy. Daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej, która ma szczególne duże perspektywy rozwoju w naszym kraju.
Czas trwania nauki: 5 lat
Kwalifikacje:
- T.6 Sporządzanie potraw i napojów
- T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Egzamin potwierdzający kwalifikację T.6 odbywa się pod koniec II semestru klasy III
- Egzamin potwierdzający kwalifikację T.15 odbywa się pod koniec I semestru klasy IV
Przedmioty zawodowe teoretyczne:
- Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
- Działalność gospodarcza w gastronomii
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Język obcy zawodowy
- Zasady żywienia
- Organizacja produkcji gastronomicznej
- Usługi gastronomiczne
Zajęcia prowadzone są w pracowni podstaw gastronomii, w której znajduje się 16 stanowisk komputerowych wyposażonych w programy do planowania żywienia.
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
- Procesy technologiczne w gastronomii
- Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
- Obsługa klienta w gastronomii
Zajęcia praktyczne prowadzone są w pracowni podstaw gastronomii oraz pracowni technologii gastronomicznej wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności w naturalnych warunkach zawodowych.
Praktyk zawodowa: W klasie III szkoła organizuje praktyki zawodowe w zakłada gastronomicznych/żywienia zbiorowego w wymiarze 160 godzin ( 4 tygodnie)
Kursy i szkolenia: W ramach podnoszenia kwalifikacji zawodowych nauczyciele organizują uczniom szkolenia i kursy:
- Barista
- Carving i barman
- Wózki widłowe i magazynier
- Urządzenia biurowe
- Savoir vivre i Protokół Dyplomatyczny w Zawodzie
Wycieczki edukacyjne: Uczniowie uczestniczą w wyjazdach edukacyjnych, w czasie których mogą zdobyć nowe doświadczenia i umiejętności:
- Targi pracy
- Targi hotelarsko – gastronomiczne
- Targi spożywczo – gastronomiczne
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
MIEJSCA PRACY
Po ukończeniu szkoły możesz pracować w:
- zakładach gastronomicznych – restauracjach, kawiarniach, barach, pizzeriach, lodziarniach;
- hotelowych zakładach gastronomicznych, pensjonatach, domach wczasowych;
- restauracjach na promach i statkach;
- obiektach żywienia zbiorowego – internatach, stołówkach, sanatoriach;
- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją żywności;
- organizacjach zajmujących się ochroną konsumenta;
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usługa cateringowych, agroturystycznych i hotelarsko-gastronomicznych.
UMIEJĘTNOŚCI
Nauczysz się:
- oceniać jakość żywności oraz sposoby jej przechowywania;
- sporządzać i serwować potrawy i napoje;
- planować i oceniać jakość żywienia;
- organizować produkcję gastronomiczną;
- planować i realizować usługi gastronomiczne.
ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM
- kelner
- kucharz
- barman
- bufetowy
- kierownik sali
- technolog żywienia
- kierownik produkcji
- manager gastronomii
- organizator cateringu
- specjalista ds. zdrowego żywienia
- organizator przyjęć okolicznościowych
- intendent
- dietetyk
KARIERA EDUKACYJNA
Kierunek ten przygotowuje również do podjęcia studiów wyższych tj.:
- Technologia żywności
- Towaroznawstwo
- Dietetyka
- Żywienie człowieka
- Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
- Hotelarstwo i turystyka
- Organizacja i zarządzanie w gastronomii
- Zarządzanie gastronomią i hotelarstwem