Uczniowie klasy III technikum hotelarstwa wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych na Wydziale Mechanicznym Politechniki Koszalińskiej w ramach realizowanego projektu edukacyjnego pt. “Zdobyć zawód a nie być zawiedzionym”. Celem dzisiejszych zajęć było zapoznanie się z kuchnią molekularną oraz rozpoznawanie smaków i zapachów za pomocą aromatów testowych.
Uczniowie podczas zajęć tworzyli własny, naturalny „kawior”. Po ćwiczeniach z kuchni molekularnej mieli okazję dokonać oceny organoleptycznej swoich produktów. Efekty pracy były zaskakujące i satysfakcjonujące uczestników.
Ciekawym doświadczeniem okazały się także zajęcia przeprowadzone przez dr inż. Sylwię Mierzejewską. Zadaniem uczestników było rozpoznawanie smaków oraz zapachów na przygotowanych stanowiskach testowych. Niejednokrotnie okazywało się, że nasze zmysły kojarzyły smak i zapach z innymi produktami niż wskazywały testery.
Praktyka ta przyniosła ciekawe doświadczenia, a także rozbudziła zainteresowania ww. tematyką.
Dziękujemy Wydziałowi Mechanicznemu Politechniki Koszalińskiej za interesujące zajęcia.
Więcej zdjęć TUTAJ