W 18 marca 2022 roku uczniowie klasy III Technikum hotelarstwa biorący udział w projekcie “Zdobyć zawód a nie być zawiedzionym” uczestniczyli w wyjeździe na Politechnikę Koszalińską. Celem wyjazdu było zapoznanie młodzieży z ofertą edukacyjną uczelni oraz aktywny udział w warsztatach i ćwiczeniach laboratoryjnych.
Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu z prodziekanem ds. kształcenia Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej z dr hab. inż. Iwoną Michalską-Pożoga, podczas którego uzyskali informacje na temat kierunków kształcenia na uczelni. Mieli również okazję wysłuchać interesującego wykładu na temat przyszłości rozwoju branży hotelarskiej i turystycznej prowadzonego przez dr Patrycjusza Zarębskiego z Wydziału Turystyki i Rekreacji.
Podczas zajęć ćwiczeniowych każdy z uczestników wziął udział w doświadczeniu, które polegało na określeniu całościowej analizy składu ciała za pomocą nowoczesnego sprzętu ACCUNIQ . Uczniowie sporządzali dietę odpowiednio dobraną do ich zapotrzebowania energetycznego.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się zajęcia w pracowni Katedry Technologii Żywności i Żywienia.
Uczniowie uczestniczyli w procesie wypieku chleba oraz dokonali oceny gotowego wypieku zgodnie z kryteriami podanymi przez prowadzącą zajęcia..
Dziękujemy Wydziałowi Mechanicznemu Politechniki Koszalińskiej za ciekawe zajęcia.